Fundació Chökyi Ö

Les dues veritats, veritat relativa i veritat última i meditació analítica

Les dues veritats, veritat relativa i veritat última i meditació analítica

La Veritat constitueix un punt molt important en els ensenyaments del Buda, és com l’autopista del budisme. Per a tots els vehicles del Dharma, des del vehicle dels Oients (Shravakayana) fins al Vajrayana, l’ensenyament de les dues Veritats hi és present, exercint un paper fonamental. Hi ha diverses maneres de presentar les Veritats : a vegades n’hi ha quatre, dos o fins i tot el Buda parlà només d’una sola. En aquest últim cas es referí al sentit últim, la unió de les dues Veritats.
Quan se’n consideren dues, aquestes són la relativa i l’absoluta.
La Veritat relativa es refereix a tota la diversitat de fenòmens tal i com apareixen : els agregats, els elements, paramitas, els diferents aspectes del despertar, com les Trenta-set pràctiques dels Bodhisatvas, etc.
En el Bodhicaryavatara, Shantideva digué que « la veritat relativa és tot allò que apareix en la ment d’un ésser ordinari. La veritat última és tot allò que està més enllà de les capacitats de la ment ordinària ».
La Veritat última o absoluta es refereix a que tots els fenòmens de la base, del camí i del fruit són, per naturalesa, buits d’existència intrínseca : naturalment lliures de qualsevol elaboració.
Benvinguts a tots.

Tarifa:

1 Sessio  10€

2 Sessios  20€

Les activitats es poden modificar o cancel·lar, Consulteu la pàgina web regularment